Tyto malé zelené, ale opravdu lahodné oříšky, zná snad opravdu každý. Do podvědomí se dostaly především díky pistáciové zmrzlině. Vzhledem ke zdravé vlně posledních let se dnes už ale preferuje jejich přírodní podoba. Jak se vlastně pistácie pěstují, jaké jsou jejich pozitivní vlivy na zdraví člověka a jak je uplatnit v naší kuchyni?
Nejvíce na pistácie narazíme ve Střední Asii, Spojených státech, Iránu, Řecku, Turecku a Číně, kde se nejvíce daří řečníku pistáciovému, což se strom, jehož plody jsou právě pistácie. Velmi zajímavé je ovšem jejich skladování, které musí probíhat pod přísným dozorem, protože pistácie disponují opravdu zajímavou vlastností, ketou je extrémní hořlavost a možnost samovznícení. Rozhodně se ale nemusíte bát toho, že když si koupíte kilogram těchto oříšků, musíte mít v jejich blízkosti připravený hasící přístroj.
Budete-li vyhledávat o pistáciích více informací, ve většině článků se dočtete, že se jedná o jedny z vůbec nejzdravějších oříšků, které jsou navíc velice vhodné při dietách, protože obsahují nejmenší množství kalorií (a to v porovnání s ostatními oříšky až o čtvrtinu) a navíc podporují funkci metabolismu, tím pádem i hubnutí urychlují. Další velkou výhodou je nepřeberné množství minerálů a vitamínů, jako je například vitamín B6 a E. Velice prospěšné jsou pro zdravou funkci kardiovaskulárního systému a zmírňování hladiny stresu.
Nejvýhodnější jsou pistácie 1Kg https://www.nakliceno.cz/pistacie/pistacie-loupane-1kg/ v neloupané podobě, protože ty loupané jsou často dražší. Dopřát si je můžeme i v solené variantě, která sice není tou nejzdravější, ovšem v přiměřené míře rozhodně neuškodí. Málo známým produktem, který se z pistácií vyrábí, je pistáciové máslo. Spousta osob je sice od jeho koupě odrazena tmavě zelenou barvou, která moc důvěryhodnosti nevzbuzuje, ovšem jedná se o skvělý produkt, který je přímo nabitý zdravými tuky, vlákninou a bílkovinami. Je tak skvělý jak pro milovníky zdravé výživy, tak pro sportovce. Při jeho koupi si ovšem dejte pozor na to, aby se ve složení nevyskytovaly zbytečné položky, jako je například palmový olej, nejrůznější barviva, chemická dochucovadla a cukry. Takovéto máslo si můžete následně dopřávat jen tak, když máte nepřekonatelnou chuť na něco dobrého, jako zdravý toping na kaše anebo třeba na lívance.
Zajímavou formou je také pistáciové mléko, které vyrobíte naprosto jednoduše. Stačí namočit pistácie do vody a po odležení rozmixovat. Pro lehce nasládlou chuť leze přidat například slaďoučké datle anebo třeba rozinky, popřípadě med. Takovéto mléko lze využívat například při pečení nejrůznějších dezertů. Výtečné jsou pistácie také v pestech anebo nejrůznějších omáčkách v kombinaci s těstovinami.